OOn-line kalkulačka – Tady si asi můžete hrát nejvíce a hlavně pochopíte, jak funguje Váš Výkon ve W, CdA a Rychlost. Neděste se dalších veličin, výpočet není úplně triviální záležitost 🙂

Má to smysl?
Zatím jsem řešil jen Watty, pak i Watty/kg. Proč má smysl řešit i CdA? Je to jednoduché – CdA určuje efektivitu, jak jste schopni „přetavit“ Vaše Watty na rychlost. Takže na pole cyklistiky a Triatlonu vstupuje další veličena W/CdA …

CdA – Ne, že by Vás nemělo zajímat nic jiného, ale ruku na srdce, ne každý z nás je vědec … Takže jednoduše řečeno je to míra odporu Vaše kola spolu s VÁMI (jaký máte spolu s kolem aerodynamický tvar).

CdANižší CdA je vždy lépe = rychleji. CdA Vám říká, jak efektivně jste schopni převádět vaši sílu (výkon W) na rychlost. S Notio Konect jsem schopni měřit Vaše CdA on-line, dokonce můžete vidět svojí hodnotu na svém Garminu 🙂 Nepotřebujeme velodrom, máme připravena testovací místa v okolí Prahy a nemusíte se stresovat, že neumíte jezdit na velodromu.

W/CdA(m2) – takže už ne jen W/kg, ale i W/CdA 🙂 Malé vysvětlení. Neznamená, že 2 stejní jezdci (váha, výška, somatotyp) pojedou stejně rychle, i když budou „točit“ stejné Watty. Do hry vstupuje aerodynamický odpor, a tak atlet s nižším CdA bude dříve v cíly … Dobré ne? A my to umíme změřit.

W/CdAVyšší W/CdA je lepší! Až buďte hledat svého časovkáře do týmu, tak kromě W/kq se ho zeptejte i na W/CdA.

Malá poznámka pod čarou, ne každý atlet je schopný dosáhnout velmi nízkých hodnot W/CdA. Závisí to na mnoha faktorech jako je pohyblivost a také např. výška. Tenhle „problém“ řešil např. i Froome – prostě je moc vysokej 🙂 Ale bavíme se opravdu o extrémních hodnotách kolem 0,2 CdA … 

Tony Martin v dobách svojí největší slávy by schopen dosahovat hodnot kolem 2000 W/CdA!!! Přibližný výpočet (481w/0,23 CdA = 2081) To je šílené číslo 🙂 Více informací můžete nalézt zde:  https://www.cyclingpowerlab.com/OlympicTimeTrial.aspx

Jsem Hobby sportovec – Je to i pro mě? – Realita je většinou taková, že čím více „hobby jezdec jste“, tím větší efekt jste schopen dosáhnout. Je to dáno tím, že jste většinou nic takové moc neřešil. Ale ruku na srdce – hlavní stále zůstává efektivní trénink … Jestli nemáte ještě svého kouče, tak Vám rádi někoho ve Vašem okolí doporučíme.

Jsem Profi/Polo-Profi – U Vás již jde opravdu o vteřiny, a když ne o vteřiny, tak o minuty :-). Asi padne otázka, kolik Vám jsme schopni ušetřit? Odpověď není jednoduchá, ale nechceme se jí vyhnout. Reálně se u profi závodníků můžeme bavit o cca. 5–8 min/180 KM (Ironman). To už by možná stálo za to ne?

Cena – Určitě se povede noho diskuzí o ceně … Aktuálně na trhu existuje pouze jeden podobný systém od společnosti Garmin, jejich ceny jsou vyšší a přepokládá se, že budete testováni na velodromu, což ne všem musí vyhovovat. Ceny jsou konečné – pro jednotlivce. Pro skupiny od 5 lidí nás kontaktujte.

Nemám představu o možnostech CdA, rozpětí hodnot, jaké jsou nelepší dosažené výsledky, co má smysl řešit a co ne atd.
Ano, máte správné otázky, také jsme je měli na začátku 🙂

Vybavení, která má smysl řešit:

  • Časovkářské kolo
  • Aerodynamická kola
  • Disk
  • Aerodynamická helma
  • Kombinéza
  • Návleky na boty
  • Pitný systém + umístění cykl. bidonů
  • + POZICE NA KOLE

Typické hodnoty CdA – berte opravdu jen orietačně:
Dráhový cyklista 0,170 – 0,200 m2
Elitní časovkář 0,200 – 0,250
Ironman elita 0,22-0,25
Amatér Ironman – 0,29 – 0,40

Co říká Wikipedia?
https://en.wikipedia.org/wiki/Drag_coefficient